Zonnepanelen (PV-panelen)

Laat u adviseren over de mogelijkheden van zonnepanelen bij u thuis. Zonnepanelen zorgen ervoor dat zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit en op deze manier kunt u kosten besparen. Maar met alleen zonnepanelen bent u er nog niet. In de meterkast moeten een aantal zaken worden aangepast. Wij kunnen u hierover adviseren en er voor zorgen dat dit op een veilige manier wordt geïnstalleerd.

Werking

Het zonlicht is geschikt om duurzaam elektriciteit mee op te wekken. Dit gebeurt met zonnepanelen. Het principe van zonnepanelen is als volgt: zonlicht maakt van twee lagen silicium een batterij waaruit je stroom kunt tappen. De omzetting van licht naar elektrische spanning heet een fotovoltaïsche reactie (in Engels photo voltaic). Daarom wordt er gesproken over een PV systeem. Bij het PV systeem worden de zonnepanelen op het elektriciteitsnet aangesloten.

De zonnepanelen zorgen er voor dat we het zonlicht kunnen opvangen en omzetten naar elektriciteit. Het is dus van belang dat de panelen zo goed mogelijk naar het zuiden gericht worden. Voor een optimale werking, is het belangrijk dat de panelen in een hoek van 20 tot 60 graden geplaatst worden. De opgevangen zonne-energie zal naar een omvormer worden geleid, waar deze omvormer de ontvangen zonne-energie omzet naar bruikbare stroom. De bruikbare stroom die door deze omvormer vrijkomt, zal via de meterkast door uw woning worden verspreid. Gemiddeld gebruikt een huishouden zo'n 3500 kWh stroom per jaar, dit is op te vangen met ongeveer 18 panelen.

De hoogte van de vergoeding voor het terug leveren van stroom is afhankelijk van uw situatie. Dit hangt af van uw elektriciteitsaansluiting, uw verbruik en uw contract bij uw energieleverancier.

Investeren in zonnepanelen is voor ondernemers/agrariërs nog interessanter door een aantal belastingaftrek regelingen. Deze regelingen zijn de Energie Investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Door deze regelingen wordt de terugverdientijd op uw investering in zonnepanelen korter. Deze regelingen kunt u toepassen boven op uw reguliere afschrijving.

  • Energie investeringsaftrek (E.I.A.)
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (K.I.A.)
  • Willekeurige afschrijving

Als u uw asbest dak verwijdert en tegelijkertijd zonnepanelen installeert, kunt ook gebruik maken van de willekeurige afschrijving over de investering in zonnepanelen. Hierdoor kunt u op een willekeurig moment 50% van de investering in 1 keer aftrekken van uw winst. Hiermee krijgt u een liquiditeits- en rentevoordeel doordat u sneller belasting over de investering terug krijgt. 

Zonnepanelen kopen

U kunt fors besparen door de aanschaf van zonnepanelen. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door, ook bij bewolking en winterkou profiteert u. Hoe pakt u het aan en waar moet u rekening mee houden als u zonnepanelen wilt kopen en op uw woning wilt laten installeren? Maak een afspraak en wij komen vrijblijvend langs om u te informeren over het aanschaffen van zonnepanelen.

BTW terug van aangeschafte Zonnepanelen

Op 8 november 2013 heeft staatssecretaris Weekers antwoord gegeven op Kamervragen over het terugvragen van de BTW bij aanschaf van zonnepanelen. De staatssecretaris heeft aangegeven dat voor particulieren die op of na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft de mogelijkheid bestaat, om de BTW van de aanschafprijs van zonnepanelen (gedeeltelijk) terug te vragen van de belastingdienst. Dit kan u een behoorlijk voordeel opleveren! Ook in 2014 kunt u gebruik maken van deze regeling. Voor vragen of informatie omtrent de BTW teruggave op PV panelen kunt u terecht bij de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl).